Usva laskeutuu sinisen järven pinnalle. Jostain kuuluu pöllön huhuilua. Istun laiturinnokalla, huljuttelen jalkojani hyisessä vedessä. Horisontissa siintää puiden tummia varjoja. Luoja maalaa paksulla siveltimellä syksyisiä sävyjä synkkenevälle taivaalle, tumman violettia, syvän sinistä, harmaata. Katselen upeaa elävää maalausta, jossa värit ovat löytäneet harmonian.

Jostain kaukaa kylmä tuuli tarttuu pimenevän illan varjoihin, sen kyömyselkäinen Ukko soittaa synkkää sävelmää epävireisellä viulullaan. Kuiskuttelevat varjot hiippailevat järven pintaa lähemmäksi ja yhä lähemmäksi. Nostan takin kauluksen suojaksi paljaalle kaulalleni, vedän hupun päähäni, mökin lämpöinen kynttilänkajo kutsuu kulkijaa mökin turvaan järven mystisiltä hahmoilta.

”Niillä on sielu” ne sanovat, ”pimeys on täällä pimeääkin pimeämpi”, olen kuullut. Ja se on totta, yön pimeys muistuttaa enemmän pelottavaa esirippua kuin normaalia yön hämäryyttä. Esirippua, minkä takana öiset varjot esittävät jumalattomia esityksiään.

Mökin koleus saa sen asukkaat takkatulen ääreen. Hengityskin voisi rikkoa jäätävää hiljaisuutta. Sanat värittyvät mielikuvituksen tuottamilla ajatuksilla. Ilottomat hahmot painaituvat lähemmäs toisiaan hakien turvaa ja lämpöä.

Auringon kirkkaat säteet tunkeutuvat ikkunaverhojen lomitse, herättäen vielä väsyneet taistelijat iloisella tanssillaan. Yönvarjot ovat paenneet auringon paljastavia säteitä sammaleisten kivien koloihin sekä naavaisten puiden kätköihin.

Uuden päivän haasteet saavat hirteisen mökin asukkaat oikomaan jäseniään. Musiikin rytmittävät sävelet herättävät heidät eloon, heidän ajatuksensa sinkoilevat korkeuksiin pyytäen Ylimmän varjellusta tulevaan päivään.

Ovi sulkeutuu, mietteliäät matkaajat ahtautuvat nelipyöräisiinsä, matka jatkuu. Pian iloinen puheensorina täyttää peltiset kuoret. Yölliset taistelut unohtuvat.

Joukko kirkaskatseisia lapsukaisia odottaa kulkijoita vanhan rakennuksen rappusilla. Matkaajat heittävät reppunsa selkään, tervehtivät meluisaa joukkoa ja valmistautuvat tulevaan sydän täynnä kiitollisuutta. Seikkailutäyteistä elämää.

Mainokset